luni, 19 mai 2014

Călugărul rus Grigori Rasputin – Înger sau demon


           Grigori Rasputin a fost un mistic rus, privit de unii ca fiind un demon ce foloseşte o putere diabolică pentru a vindeca oamenii şi a prezice viitorul, îndrăgit de alţii care vedeau în el un trimis al Divinitaţii ce este ghidat şi mântuit de Fecioara Maria. Înger sau demon, Grigori Rasputin a avut un impact remarcabil asupra ţarului Nicolae al II-lea, care a fost şi ultimul reprezentant al dinastiei Romanov.


           Grigori Efimovici Rasputin, s-a născut pe 10 ianuarie 1869 în satul Pokrovskoie din Siberia, pe malul râului Tura. A avut parte de o copilărie marcată de două evenimente tragice: moartea surorii sale Maria şi câţiva ani mai târziu decesul fratelui său mai mare, Dimitri. La vârsta de 18 ani a fost închis la mănăstirea  Verkoturie timp de 3 luni, fiind pedepsit pentru furt.
           Deşi a fost considerat călugăr, Rasputin nu a făcut niciodată parte din clerul monahal al Bisericii Ortodoxe Ruse, dar se presupune că a fost membru al sectei hlâştilor, sectă ce-şi contura tradiţiile pe baza miracolelor realizate prin puterea credinţei oarbe, dar care era interzisă, fiind acuzată de practici orgiastice. Istoricii leagă de această grupare religioasă, ideile lui Rasputin despre mântuirea prin adâncirea în păcat.

           În anul 1889, la vârsta de 20 de ani, Grigori Rasputin s-a însurat cu Praskovia Dubrovina, urmând să aibă impreună 3 copii: Dimitri, Varvara şi Maria.
     În 1901 Rasputin face o schimbare radicală in viaţa sa, parasindu-şi casa şi familia, pleacă în pelerinaj la Athos şi la Ierusalim, obicei dealtfel foarte răspândit printre ruşi în acea perioadă chiar şi printre categoriile cele mai defavorizate, care făceau jertfe imense pentru a ajunge la Locurile Sfinte. După încheierea pelerinajului, Rasputin nu se mai întoarce acasă si se stabileşte la Sankt Petersburg, în anul 1903. Aflat în capitala Imperiului Rus, începe să-şi clădească o reputatie de om sfânt, care deţine puteri vindecatoare şi profetice, transformăndu-se într-un adevărat magnet ce atrage persoane influente din înalta societate, in mod special femei.
   
      Ajuns în graţiile înaltei societaţi, Grigori Rasputin face pasul cel mare şi ajunge în sânul familiei imperiale Romanov. În anul 1905, este recomandat ţarinei Alexandra, de către o bună prietenă, Anna Virubova, care o asigură că „stareţul” are puterea de a-l vindeca pe fiul ei, ţareviciul Alexei, ce suferea de hemofilie şi căzuse accidental de pe cal provocându-şi o hemoragie interna severa ce aproape ii devenise fatală. Conform variantei recunoscută oficial chiar de membrii familiei imperiale, Rasputin, prin predicile şi rugăciunile sale, a reuşit să liniştească suferinţele micului prinţ. Acest lucru a făcut ca misticul Siberian să câştige definitiv încrederea si simpatia familiei Romanov dar şi să-şi crească reputaţia de vizionar şi vindecător.

Ţarul Nicolae al II-lea, împreună cu ţarina Alexandra şi copiii lor


           Ajuns un apropiat al familiei imperiale, Rasputin este răsfăţat şi se bucură de o autoritate ce-l face tot mai dorit de femeile din înalta societate, dar din ce în ce mai urât de apropiaţii ţarului. 
           Apogeul puterii lui Rasputin a venit imediat după declanşarea Primului Război Mondial, când ţarul a plecat pe front, iar „călugărul nebun” a început să influenţeze serviciile de stat. Astfel, protejatul familiei imperiale devenise o adevărată ţintă pentru oportunişti, care în schimbul unor petreceri orgioase cu femei, băutură şi lăutari, îi cereau mijlocească pentru ei tot felul de funcţii.  
           

            În urma războiului cu Japonia din 1905, Nicolae al II-lea a fost nevoit să renunţe la autocratismul tradiţional, să liberalizeze regimul politic şi să convoace Duma de Stat a Imperiului Rus, cu rol de parlament. Ţarul Nicolae era o fire blândă, dar educată în spiritul tradiţiei autocratice, astfel a îndurat greu schimbările petrecute în viaţa politică rusească. Rasputin a ştiut să intre pe sub pielea monarhului în aceşti ani de derută, promovându-i imaginea de stăpân şi “salvator” al Rusiei.
             

                Moartea lui Grigori Rasputin si căderea familiei Romanov


             La data de 16 decembrie (stil vechi)/29 decembrie (stil nou) 1916), prinţul Felix Iusupov, Marele Duce Dimitri Pavlovici şi Vladimir Puriskevici, membru al Dumei, l-au ademerit pe Rasputin în cămările din subsolul Palatului Moika, pentru a-l ucide. Se spune că marele călugăr a murit înecat, dupa ce i s-a dat mâncare ce conţinea o mare cantitate de cianură. Se pare că cianura nu a avut nici un efect asupra lui Rasputin, spre stupoarea şi disperarea membrilor imperiali. Prinţul Felix a adus un revolver şi l-a împuşcat in piept, însă Rasputin şi-a revenit o jumătate de oră mai târziu şi a încercat chiar să-l sugrume pe prinţ. L-au împuşcat din nou, cu mai multe gloanţe şi dornici de a-şi termina treaba, l-au bătut crunt şi l-au aruncat în râul Neva. După 3 zile, trupul lui Rasputin (otrăvit, bătut şi împuşcat) a fost scos din râu şi autopsiat, cauza decesului fiind stabilită că a fost înecul.  Brațele lui au fost găsite în poziție verticală, ca și cum ar fi încercat să se elibereze de legăturile cu care fusese imobilizat. 
                   Înainte sa fie asasinat, Grigori Rasputin a scris o scrisoare ţarinei Alexandra, prin care i-a comunicat că urmeaza să fie omorât, prevenind-o şi de sfarşitul care urmează să-l aibe întreaga ei familie. Scrisoarea a ajuns în mâinile ţarinei imediat după ce călugărul a fost asasinat.

                  Datorită  condiţiilor grele din spatele frontului şi incapacitatea armatei de a menţine succesele militare, ţarul Nicolae al-II-lea a fost obligat să abdice în favoarea fratelui său  Marele Duce Mihail Alexandrovici. Guvernul provizoriu a hotărât să-i ţină închişi pe Romanovi în Palatul Alexandru. În 1917 au fost duşi în Tobolsk, Siberia, pentru a-i proteja de revoluţie. Au fost nevoiţi să plece odată ce bolşevicii au pus mâna pe guvernul provizoriu al lui Kerensky. Au fost mutaţi la ultima lor destinaţie, oraşul  Yekaterinbug, în casa unui inginer militar, Nikolay Nikolayevich Ipatiev. Ţarul şi familia sa precum şi câţiva servitori care îi însoţiseră  au fost împuşcaţi în subsolul casei  de un pluton de execuţie  bolşevic condus de Yakov Yurovsky în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918. 
      

     

joi, 15 mai 2014

Află povestea clădirii Antilia, cea mai scumpă locuinţă din lume!


Antilia este cea mai scumpă locuinţă din lume, situată în sudul orasului Mumbai, în India şi evaluată la preţul de 1 miliard de dolari clădirea are o înalţime de 173 de metrii, 27 de etaje, iar ridicarea ei propiuzisă a costat 77 de milioane de dolari. 

Proprietarul imobilului este Mukesh Ambani, care ocupă locul 4 în topul celor mai bogaţi oameni din lume şi este cel mai bogat om din India.


Casa Antilia are 3 heliporturi, propriul turn de control aerian, o parcare de 6 etaje, o grădină verticală pe 4 etaje, un cinematograf si 600 de angajaţi.


Numele Antilia a fost ales după o insulă mitică din Atlantic, botezată si „insula celor 7 orase”.

Antilia încă deţine titlul de cea mai scumpă proprietate din lume, cu toate că a fost terminată in urmă cu 4 ani. Lucrările au început în 2007 şi au fost finalizate în 2010.

Mukesh Ambani s-a mutat în opulenta clădire la data de 28 octombrie împreună cu soţia sa Nita şi cei 3 copii, dupa ce au organizat o fastuasă petrecere de inaugurare la care au participat numeroase personalitaţi din elita Indiei, inclusiv premierul Manmohan Singh şi vedeta de crichet Sachin Tendulkar.


Antilia a fost supranumită de presă  „casa din cer”, iar construirea sa a fost executată de către 2 firme americane de arhitectură, fiind influenţată de Vaastu, o fostă credinţă indiană asemănătoare Feng Shui-ului chinezesc.


Fiecare etaj este de două ori mai înalt decât unul obişnuit. Niciun etaj şi nicio cameră nu sunt la fel. Materialul folosit la un etaj nu a mai fost folosit la construcţia altui etaj.

Primele şase etaje sunt ocupate de o parcare în care pot încăpea 168 de maşini. Etajul următor este un fel de lobby, cu cele nouă lifturi care deservesc clădirea. La etajul al optulea se află o sală de teatru cu 50 de locuri. La un alt etaj este sala de bal, având candelabre de cristal. Urmează etaje ce găzduiesc un spa cu sală de fitness şi studio de dans, piscine, saloane şi, desigur, camerele de oaspeţi.

















miercuri, 14 mai 2014

Simona Halep face un anunt bomba: s-a retras de la Roma

Simona Halep a anuntat ca se retrage din turneul de la Roma, imediat dupa victoria pe care a obtinut-o miercuri in fata lui Madison Keys din America.

Ocupanta locului 5 in clasamentul mondial a anuntat ca a luat aceasta decizie intrucat resimte probleme medicale.
"Sunt foarte trista, insa mi-era imposibil sa mai joc din cauza durerilor abdominale", a declarat Simona Halep.
Jucatoarea in varsta de 22 de ani va reveni in Romania joi, unde va urma un nou tratament.
"Sper ca tratamentul si odihna sa-mi permita sa revin peste o saptamana la antrenamente. Imi doresc sa revin si sa joc la Roland Garros", a completat Halep.
Chiar daca s-a retras din turneul de la Roma, Simona Halep va ocupa locul 4 in clasamentul WTA, incepand de saptamana viitoare.
Simona Halep a acuzat mai multe probleme medicale in aceasta primavara, care au fortat-o sa abandoneze intr-un alt turneu important, cel de la Miami.

Dupa problemele de la unghia piciorului drept, Halep are in acest moment dureri abdominale.




Sunt soţ şi soţie şi fac 18 milioane de euro dintr-o resursă care nu se va termina niciodată


Soţii Violeta şi Valeriu Moraru controlează companiile Perla Covasnei şi Azuga Waters, care au avut în 2012 afaceri cumulate de 73 de milioane de lei.

Pe cartea de vizită a Violetei Moraru este trecută funcţia de “administrator” şi ea spune că nu ar putea să se retragă din afaceri, fiind obişnuită cu un ritm de viaţă alert. A lucrat de-a lungul anilor în domenii variate, precum o fabrică de producţie a sticlei, în domeniul vinului, în transport şi apoi în bere.
Cei doi soţi au vândut în 2009 afacerea Azuga către Ursus Breweries, într-o tranzacţie estimată la 10 milioane de euro. Ulterior tranzacţiei, Ursus a închis fabrica de la Azuga şi a închiriat utilajele din fabrică familiei Moraru, unde aceasta produce apa Perla Harghitei, plată şi carbogazoasă. “Am făcut afaceri încă de când am terminat facultatea, mereu am fost în priză”, povestea anterior pentru Business Magazin Violeta Moraru.
Profitabilitatea in afacerile cu apa se plaseaza, conform Violetei Moraru, intre 5 si 10%. Pretul apei creste spectaculos, de la iesirea din pamant, cand mia de litri costa 31 de lei, pana la poarta fabricii, unde costul unei sticle de apa de doi litri ajunge la 1 leu. Din acest pret insa, doua treimi inseamna costul ambalajului. De la poarta fabricii pana la raft, apa isi dubleaza pretul, ajungand, de pilda, la 2 lei pentru o sticla de 2 litri. Marca Perla Covasnei exploateaza resursele din Catalina si Malnas (Brasov), avand variantele carbogazoasa si plata.
Pentru viitor, planurile sunt ponderate in optimism. "E mai realist sa tintim sa ajungem intre primii cinci, in randul primilor trei e mai greu", admite Violeta Moraru. Pentru viitorul apropiat, proprietara afacerii enumera, fara a vrea sa dea niciun fel de detalii, proiectul unor investitii pentru lansarea de sucuri si cel de rascumparare a fabricii Ursus de la Azuga. "Pentru lansarea de sucuri nu e nevoie de un buget foarte mare de investitii, pentru ca avem practic liniile de productie", explica antreprenoarea.
Ideea intrarii in domeniul bauturilor carbogazoase era, prin urmare, la indemana si, in plus, firma a primit din partea retelelor de magazine solicitari pentru productia de marci proprii. Azuga Waters are deja contracte pentru imbutelierea de apa plata sub marca proprie a Kaufland si se afla in discutii si cu alte retele de magazine.


Cel mai sărac preşedinte din lume - Îşi donează 97 la sută din salariu şi locuieşte într-o casă modestă: "Nu am nevoie de multe pentru a trăi"

Adeseori prezentat drept "cel mai sărac" preşedinte din lume, Jose Mujica, preşedintele Uruguayului, a povestit pentru CNN despre stilul său auster de viaţă, despre legalizarea consumului şi a producţiei de canabis şi despre cei 14 ani petrecuţi în închisoare.

"Nu sunt un preşedinte sărac. Săraci sunt oamenii care au nevoie de multe - Seneca a spus acest lucru. Eu sunt un preşedinte auster", a spus Jose Mujica într-un interviu luat de jurnalista Christiane Amanpour de la CNN.

Casa presedintelui Jose Mujica

Fost membru în guerrilla marxistă, preşedintele Uruguayului îşi donează 97% din salariu, conduce un Volkswagen Beetle din 1987, vinde flori împreună cu soţia sa în propria casă, o locuinţă modestă din Montevideo pe care nu a schimbat-o pentru palatul prezidenţial.

"Nu am nevoie de multe. Trăiesc exact cum trăiam şi când nu eram preşedinte - în acelaşi cartier, în aceeaşi casă, în acelaşi fel. Şi sunt un republican".

Jose Mujica trăieşte asemenea majorităţii pentru că majoritatea poporului a fost cea care l-a votat, îşi motivează el stilul de viaţă, adăugând că din punct de vedere moral nu are dreptul de a trăi ca o minoritate în ţara sa.

Presedintele Jose Mujica coborand din autoturismul personal

        Mujica s-a întâlnit cu preşedintele Statelor Unite luni la Casa Albă. Întrebat cum este pentru un fost membru al guerrillei marxiste să păşească în interiorul celui mai puternic dintre simbolurile Occidentului, Mujica a spus că trebuie să accepte "această planetă", chiar dacă nu ştie dacă este sau nu de acord cu ea.
      În decembrie 2013, Uruguay a devenit prima ţară care a legalizat producţia şi vânzarea canabisului, decizie lăudată şi criticată în lumea întreagă.

    "Regularizăm o piaţă clandestină pe care vrem să o legalizăm", a explicat preşedintele uruguayan. "Nu extindem dependenţa. Încercăm să rezolvăm problema în timp util pentru oamenii care se luptă cu această dependenţă, care, ca orice altă dependenţă, este un lucru rău."

      Regularizarea consumului şi a utilizării de marijuana este o măsură împotriva traficului de droguri şi ar putea duce şi la diminuarea consumului, explică Mujica: "Încercăm să luăm piaţa din mâinile traficanţilor".

           "Când adaugi o aură de interzis la toată afacerea, îi îndemni de fapt pe cei tineri să sse apuce de droguri. Totuşi, dacă prezinţi totul drept sub forma unui produs controlat pe care îl poţi procura la farmacie - asemenea altor medicamente precum morfina, folosită pentru anumite prescripţii - atunci luăm tot misterul marijuanei şi lovim în dealerii de droguri", a mai spus preşedintele Uruguayului.

          Cât despre industria tutunului, Mujica, în calitate de fost fumător, spune că este un ucigaş care trebuie să fie adus sub control. Gigantul american Philip Morris a dat Uruguayul în judecată din cauza legilor sale împotriva fumatului.
           "Nu este vorba de companii, nu e vorba de procese. Spun doar că trebuie să luptăm serios împotriva acestui lucru. Viaţa merită totul şi trebuie să luptăm pentru ea. Să fii în viaţă e un miracol".
          Povestea preşedintelui Mujica este cu atât mai remarcabilă cu cât a petrecut 14 ani în închisoare, o perioadă de timp fiind închis în regim solitar: "Când petreci mult timp de unul singur în regim de celulă, o broască, un şobolan care vine să mănânce pentru că laşi nişte firimituri acolo - aceasta este viaţa. Este viaţa pe care o ai acolo".
         "Şi probabil nu există nimic mai rău decât singurătatea după moarte", a adăugat preşedintele Uruguayului. "Suntem fiinţe gregare. Avem nevoie de societate pentru a trăi. Nu ne salvăm niciodată de unii singuri, de fiecare dată ne salvăm împreună cu alţii. Sunt aspecte elementare ale vieţii. Dar sunt lucruri pe care prea des le uităm".

Simona Halep s-a calificat în optimile de finală ale turneului de la Roma

Jucătoarea Simona Halep, favorita numărul 4, s-a calificat, miercuri, în optimile de finală ale turneului Premier 5 de la Roma, dotat cu premii în valoare totală de 2.120.000 de euro, informează site-ul oficial al competiţiei.



    Halep a trecut în turul doi de Madison Keys (SUA), poziţia 47 în clasamentul mondial, scor 5-7, 6-0, 6-1, după o oră şi 37 de minute de joc. În optimi, Halep va juca în compania sportivei spaniole Carla Suarez Navarro, favorită numărul 13 şi locul 14 WTA, care a trecut de Venus Williams, scor 6-4, 6-2.

   Pentru accederea în optimi, Halep va primi 105 puncte WTA şi 22.060 de euro.

Gigi Becali a fost pedepsit pentru comportamentul avut in ziua libera

       Conducerea Penitenciarului Poarta Alba l-a pedepsit, miercuri, pe Gigi Becali, pentru modul in care s-a comportat in ziua libera pe care a primit-o in aceasta saptamana.

           Comisia care l-a anchetat pe Becali a decis sa-i interzica lui Becali sa mai aiba parte de o zi libera in fiecare luna, informeaza ProTV.

De asemenea, Becali nu va mai avea dreptul sa primeasca pachete cu mancare si haine din partea familiei in urmatoarele doua luni. Reprezentantii penitenciarului de la Poarta Alba i-au reprosat lui Becali ca a sustinut o conferinta de presa in care a avut declaratii cu conotatie politica. Potrivit regulamentelor, Becali trebuia sa mearga la locuinta din Pipera si sa stea alaturi de familie in ziua libera care i-a fost acordata. Aceasta a fost prima zi libera pe care Becali a primit-o din momentul condamnarii. Patronul Stelei sustinea ca are dreptul la 30 de zile libere pe an.

Gigi Becali ispaseste o pedeapsa de trei ani si jumatate, ce a inceput pe 20 mai 2013.


Mesaj diplomatic secret despre Rusia şi Ucraina, dezvăluit de WikiLeaks

          Rusia avertiza SUA încă din 2008 că Ucraina riscă să fie divizată dacă aderă la NATO sau UE. Mesajul diplomatic SECRET dezvăluit de WikiLeaks



"După o primă reacţie tacită faţă de intenţia Ucrainei de a semna Planul de acţiune în vederea aderării la NATO cu ocazia summitului de la Bucureşti, ministrul de Externe Lavrov şi alţi oficiali ruşi de rang înalt au reiterat opoziţia puternică, subliniind că Rusia va considera extinderea Alianţei spre est drept o potenţială ameninţare militară", scria, în 2008, William Burns, ambasador la Moscova la acea vreme, iar acum adjunct al secretarului de Stat american.

Mailul secret a fost dezvăluit de site-ul WikiLeaks şi prezentat de Itar-Tass.

"Extinderea NATO, în special prin integrarea Ucrainei, rămâne o problemă emoţională pentru Rusia, dar există şi argumente strategice în favoarea unei opoziţii puternice faţă de admiterea Ucrainei şi Georgiei. În Ucraina, aceste argumente conţin temerea că ţara riscă să fie divizată, o situaţie care ar conduce la violenţe şi chiar la război civil, iar Rusia ar fi nevoită să intervină", preciza Burns în 2008.