vineri, 5 septembrie 2014

Istoria ţiganilor şi cum au apărut ei în România



       Termenul „ţigan” este unul greco-bizantin – atsigani şi înseamnă „de neatins”. Termenul a fost dat unei secte creştine din secolul al  VIII-lea din Frigia, ai cărei adepţi considerau o intinare contactul cu anumite obiecte sau numai vederea lor. Deşi sunt un grup etnic ce poate fi găsit în toată lumea, în Europa cele mai numeroase grupuri de ţigani se găsesc în Romania, Macedonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Grecia, Spania si Serbia.



     Ţiganii sunt originari din Nord-Vestul Indiei şi Nord-Estul Pakistanului şi au făcut parte din casta Ksatriya a rajpuiţilor. Începând cu secolul V grupurile de ţigani au migrat în Iran şi în Asia Mediteraneană iar în secolul IX au ajuns în Imperiul Bizantin, de unde au pătruns în sud-estul şi centrul Europei (sec. X-XIV) apoi în nordul Africii. Limba ţigănească are importante influenţe persane şi armene, cea ce dovedeşte trecerea ţiganilor prin aceste ţări. În Europa ţiganii au fost ţinuţi în sclavie în Balcani (Moldova şi Ţara Românească), iar o parte din ei s-au răspândit în toată Europa, din Spania până în Finlanda. Pentru a obţine permise de trecere spre apus, unii ţigani au pretins că sunt creştini din Egipt veniţi în pelerinaj. Acest lucru duce la denumirea engleză de „gipsy” şi cea spaniolă „gitano”, ce provin din cuvântul „egiptean”.



     Deşi au pătruns pe spaţiul Românesc încă din secolul XI, prima atestare a ţiganilor în România apare din secolul al XIV-lea, în anul 1385 când domnul Ţării Româneşti Dan I, a dăruit 40 de sălaşe de ţigani Mănăstirii Tismana. În 1388 Mircea cel Bătrân donează şi el Mănăstirii Cozia, 300 de sălaşe ţigăneşti. Prin aceste acte de donaţie, ţiganii dăruiţi Mănăstirilor erau foloşiţi ca robi. În Moldova, ţiganii au fost aduşi chiar de Stefan cel Mare, tot sub forma sclaviei şi au fost donaţi tot Mănăstirilor. În anul 1471, în urma victoriei împotriva lui Radu cel Frumos, 17.000 de ţigani au fost aduşi în Moldova. Deşi au migrat forţat în Moldova, o parte dintre aceşti ţigani au fugit în Transilvania, pentru condiţii şi statut social mai bun. 



Holocaustul ţiganilor





        Prima reacţie a autorităţilor publice faţă de ţigani a fost una de respingere şi de expulzare. În Germania au fost vânaţi încă din anul 1449 când au fost numiţi „spioni în solda turcilor” sau „aducători de ciumă” şi au fost acuzaţi de brigandaj, vrăjitorie şi furt de copii. În Austria a fost creată o vânătoare a ţiganilor în anul 1737, iar fiecare „vânător de ţigani” primea 52 de coroane pentru fiecare ţigan. Un secol mai târziu, în Jutland, a avut loc o vânătoare în care au fost ucişi 260 de ţigani.  În 1560 în ţările scandinave era interzis botezul şi înmormântarea ţiganilor iar în 1637 ţiganii găsiţi pe acele teritorii puteau fi ucişi fără judecată. În Norvegia, între 1687 si 1845, erau arestaţi, bunurile lor confiscate iar şefii lor executaţi.



     Între anii 1942 şi 1944 autorităţile române şi conducătorul Antonescu au deportat în   Transnistria 25.000 de ţigani, cu convingerea că va fi deparazitată ţara. Doar 10.000 au supravieţuit şi s-au întors în România, în primăvara anului 1944. Comuniştii au reuşit să-i transforme pe ţigani în muncitori, trăgându-i în mod forţat într-un regim de viaţă modern. Fiind consideraţi oameni normali ai societăţii, au fost trimişi la şcoală şi li s-au oferit locuri de muncă şi locuinţe. 



    După anul 1989, ţiganii din România s-au împărţit în 2 categorii: în vreme ce unii s-au îmbogăţit din roadele înmormântării vechiului regim, majoritatea au alunecat pe o pantă a sărăciei fără sfârşit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu