vineri, 13 septembrie 2013

Condamnat la 17 ani de închisoare pentru viol, după ce a fost prins cu ajutorul Facebook-ului

     Cum a reuşit o femeie să-l găsească pe cel care a violat-o în copilărie: "Facebook m-a ajutat să-mi fac dreptate"




Melina Thomas (42 de ani) a fost violată atunci când avea 13 ani de Orville Vaughan. Ea nu a avut curaj să meargă la poliţie decât după aproape 30 de ani de la dramaticul eveniment, dar acolo i s-a spus că nu sunt suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe violator.

"Fac un apel către toate femeile care din anii '80 până acum au fost violate de un bărbat de culoare în zona Swindon... Încerc să găsesc ajutor pentru un viol care a avut loc", a postat Melina Thomas pe Facebook.

Două persoane care au văzut postarea au contactat-o pe Melina şi i-au spus că şi ele au fost răpite în zona respectivă. După ce au dezvăluit semnalmentele violatorului, au constatat că era vorba de acelaşi bărbat. Mărturiile acestor persoane au oferit poliţiei suficiente dovezi pentru a-l aresta pe Orville Vaughan (53 de ani), care a fost condamnat vara trecută.

În luna iunie a acestui an, alte două victime ale bărbatului care a violat-o pe Melina au apărut. Pentru ca şi alte persoane care au fost violate de Vaughan să mărturisească ce s-a întâmplat, Melina a renunţat la anonimatul ei.

"Facebook m-a ajutat să îmi fac dreptate şi prinderea violatorului a fost cel mai curajos lucru pe care l-am făcut vreodată", a declarat Melina Thomas.



Un satelit de peste o tonă se va prăbuşi în curând pe Terra

Satelitul GOCE, lansat pentru a studia gravitaţia, se va prăbuşi în curând pe Terra.




Satelitul GOCE, lansat în 2009 pentru a măsura gravitaţia Terrei, va ceda, definitiv, în faţa forţei de atracţie exercitată de planeta noastră şi se va prăbuşi în săptămânile viitoare pe Pământ, întrucât a rămas fără carburant, a avertizat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Lansat în 2009, GOCE pluteşte de atunci pe o orbită extrem de joasă, la o altitudine de doar 260 kilometri, pentru a cartografia câmpul gravitaţional terestru şi pentru a furniza oamenilor de ştiinţă date foarte importante pentru a studia evoluţia climei şi a seismelor.

 Însă orbita lor este atât de joasă, încât satelitul nu va putea să câştige în altitudine pentru a-şi încheia "viaţa" pe o traiectorie de siguranţă, în jurul Terrei sau în direcţia Soarelui, cum este cazul multor sateliţi aflaţi la sfârşitul ciclurilor lor de exploatare.

 Pentru a micşora frecarea cu aerul, creatorii săi i-au asigurat un design demn de o maşină sport - o structură în formă de săgeată octogonală şi două eleroane aerodinamice - şi un motor ionic.

Însă rezervorul său cu 41 litri de xenon, un gaz rar, este aproape gol şi cei doi litri care i-au mai rămas îi mai asigură doar câteva săptămâni de autonomie, a precizat coordonatorul misiunii GOCE, într-o conferinţă de presă organizată de ESA la Edinburgh.

 "Sistemul de propulsie electrică care permite acestui vehicul spaţial să zboare la această altitudine foarte joasă va înceta să mai funcţioneze între sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii noiembrie, data cea mai probabilă fiind situată între 16 şi 17 octombrie", a precizat acelaşi cercetător.

 Cea mai mare parte a satelitului, care are o lungime de 5,3 metri şi o greutate de peste o tonă, se va dezintegra şi va arde atunci când va ajunge la o altitudine cuprinsă între 75-80 kilometri, precizează profesorul Floberghagen.

 Dar, potrivit calculelor efectuate de ESA, circa 250 de kilograme din acest satelit vor supravieţui în urma intrării sale în atmosferă şi se vor prăbuşi pe Terra sub forma a "40 sau 50 de fragmente" disperate pe o distanţă de 900 de kilometri.

 Totuşi, este imposibil să se determine această traiectorie cu precizie, întrucât revenirea satelitului GOCE pe Terra nu este controlată de operatorii săi, a subliniat Rune Floberghagen.

 Abia în 2008, după ce GOCE fusese deja construit, un acord internaţional a intrat în vigoare pentru a constrânge producătorii de sateliţilor ştiinţifici să îi înzestreze cu un sistem de propulsie care să îi facă să se prăbuşească în mare, departe de zonele locuite, la încheierea misiunilor lor.

"Este un vehicul spaţial foarte mic, de fapt. Trebuie avut în vedere acest aspect şi să nu se dramatizeze peste măsură ceea ce se va întâmpla", a adăugat coordonatorul misiunii GOCE, care a precizat că EFA a avertizat deja guvernele lumii în legătură cu evenimentul care urmează să se producă.

 Misiunea trebuia să dureze iniţial 20 de luni, însă ea a fost prelungită, beneficiind de o activitate solară extrem de slabă, fapt care a contribuit la reducerea frecărilor cu aerul suportate de GOCE pe orbita joasă a Terrei.



sâmbătă, 7 septembrie 2013

A şaptea zi de PROTESTE faţă de proiectul de la Roşia Montană, în Capitală. Manifestanţii au mers la sediul TVR


Sute de persoane protestează, pentru a şaptea zi la rând, în Capitală, faţă de proiectul de la Roşia Montană, acestea adunându-se la Universitate şi pornind în marş spre Piaţa Victoriei, în jurul orei 19.30. Ulterior, protestatarii au mers la sediul TVR şi au blocat un sens de mers pe Calea Dorobanţilor.


Peste 1.000 de participanţi la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ajuns la sediul TVR, unde au blocat au blocat un sens de circulaţie pe Calea Dorobanţilor, respectiv cel spre Piaţa Romană.

Manifestanţii, mulţi dintre ei veniţi cu bicicletele, scandează mesaje de protest, fluieră, agită pancarte şi lovesc de asfalt pet-uri umplute cu pietricele.

 Ei s-au adunat sâmbătă seară, pentru a şaptea zi la rând, în Capitală, la Universitate, de unde au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, în jurul orei 19.30, iar de acolo, spre sediul televiziunii publice.

Protestatarii au scandat, printre altele, "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist", "Noi suntem poporul, jos cu vânzătorul", "Solidaritate" şi "Fără violenţă".

Printre mesajele afişate la protest se numără "Cu gaze şi cianură ne daţi o mare lovitură", "Cianura şi cu şistul, 'cadouri' de la prim-ministru", "Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roşia Montană", "Băsescu, Iuda românilor", "Anulaţi Legea distrugerii Roşiei Montane acum", "Nu corporaţia face legislaţia", "Roşia Montană în UNESCO" şi "Vizitaţi Roşia Montană".

 Jandarmii şi polişiştii rutieri s-au aflat permanent pe traseul manifestanţilor, pentru desfăşurarea protestului şi a traficului în siguranţă.

 La protestele de până acum, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore în timpul nopţii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au manifestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început, duminică, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

 Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

 Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

 Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Guta se poate trata printr-un stravechi remediu chinezesc


Oamenii de ştiinţă analizează felul în care un străvechi remediu chinezesc, denumit Chuanhu, ar putea fi folosit în tratarea gutei.


Ei au creat un amestec pe baza mai multor extracte de plante, folosite de multă vreme în medicina tradiţională chineză împotriva gutei, o maladie care provoacă inflamaţii foarte dureroase la nivelul articulaţiilor, informează dailymail.co.uk.

Guta face parte din categoria bolilor articulare inflamatorii, fiind, de fapt, o poliartrita cu substrat metabolic. Cauza artritei gutoase este cresterea in sange a acidului uric, un deseu metabolic provenit din degradarea purinelor. Acidul uric este bine tolerat la o concentratie serica obisnuita, el fiind un constituent biochimic normal, dar, ulterior concentratiei serice exagerate, incepe sa se depuna in tesuturi, in special in sinoviala articulara.




Sunt afectate articulatiile suprasolicitate circulator si gravitational, cum ar fi articulatia metatarso-falangiana a degetului unu al membrului inferior (degetul mare al piciorului). Criza articulara debuteaza brusc, adesea noaptea, cu inflamarea serioasa a articulatiei respective (tumefiere, roseata, caldura locala), cu dureri intense, neameliorate de analgeticele tipice (algocalmin, paracetamol) sau de antiinflamatoarele comune (diclofenac, ketonal etc.).

Factorii declansatori ai puseelor de guta

Puseul de guta are factori precipitanti clari, cel mai frecvent el datorandu-se excesului alimentar (masa bogata in alimente care contin purine, potentata, cand este cazul, de consumul concomitent de alcool, chiar in cantitati moderate). Se poate ca factorii precipitanti sa fie si altii, cum ar fi: excesul alcoolic singular, chiar fara abuz alimentar purinic, traumatismele, in special cele la nivel local, efortul fizic care depaseste gradul de antrenament al persoanei, efectuarea de interventii chirurgicale, terapia antimetabolica purinica gresit condusa sau boli medicale serioase si severe, cum ar fi infarctul de miocard acut sau accidentul vascular cerebral. Guta se asociaza adesea cu obezitatea, cresterea lipidelor in sange, hipertensiunea arteriala (complexul metabolic).

In evolutia spontana, fara regim alimentar hipopurinic si tratament medicamentos, guta devine poliarticulara, atingand din ce in ce mai multe articulatii, acidul uric se depune in tesuturi sub forma de tofi gutosi (gasiti, de exemplu dupa ureche, in jurul genunchiului sau al cotului etc.) sau se aglomereaza in rinichi, formand calculi uratici.


Era considerata boala celor bogati

Guta (sau podagra) era considerata, in trecut, boala celor bogati, a celor care abuzau in dieta de alimentele incriminate a suprasolicita defectul metabolic congenital din metabolismul purinelor (vanat, moluste, pateuri, carne de animal tanar, maruntaie, vin rosu, bere). Este o boala care apare adesea dupa varsta de 35 de ani si care este mult mai frecventa la barbati (femeile reprezinta numai 5 sau 10% dintre pacientii cu guta).

Pacientul bolnav de guta trebuie neaparat sa se adreseze medicului, in scopul de a i se recomanda un regim de viata corect si a i se prescrie medicamentele indicate (atat pentru tratarea atacului acut articular, cat si pentru un tratament medicamentos cronic).    


Baza terapiei în guta este regimul alimentar

Ca principii generale de dieta, se solicita un regim hipocaloric, hiposodat (cat mai putina sare alimentara), sarac in alimente care contin purine, hipolipidic (grasimile inhiba excretia uratilor), hipoproteic, normoglugidic sau chiar discret hiperglucidic la cei care nu asociaza diabet zaharat (glucidele favorizeaza excretia uratilor), bogat in lactate (care au avantajul de a alcaliniza urina si a impiedica, astfel, formarea de calculi de acid uric), cu o hidratare corecta (minimum trei litri de lichide per 24 ore).

Alimente complet interzise bolnavilor de guta

Aportul de purine este adus din alimentele care contin peste 100 grame purine la 100 grame aliment, cum ar fi: vanatul, viscerele animale - inima, ficat, rinchi, momite, creier, anumiti pesti - hamsii, scrumbie, sardine, hering, macrou si produse din peste (icre), drojdie (bere), produse de panificatie, carnea de animal tanar - pui, vitel, carnea de gasca, potarniche, concentratele de carne. Acestea trebuie excluse COMPLET din dieta in atacul acut de guta si evitate intre atacuri. In aceeasi categorie intra si bauturile alcoolice, in special vinul, si mai ales vinul rosu.

Consumati cu moderatie

Alte alimente care contin purine, dar la un nivel mai rezonabil (sub 100 grame purine la 100 grame aliment) sunt: carnea si pestele, exceptandu-le pe cele enumerate in prima categorie, moluste, fructe de mare, anumite legume - ciuperci, spanac, mazare uscata, fasole uscata, linte, sparanghel, conopida, paducel, ovaz, germeni de grau, tarate. Consumul lor ocazional nu creste acidul uric in sange - uricemia, dar ele trebuie evitate in atacul de guta si consumate cu moderatie intre atacuri. Din cauza continutului crescut, totusi, de purine al taratelor, se prefera painea alba sau se limiteaza consumul de paine integrala.

Alimente permise, fara restrictie

Alte alimente au un continut neglijabil de purine si este permis consumul lor, fara restrictii: majoritatea legumelor, fructe si sucuri din fructe, inghetata, unt, margarina, prajituri, cereale si produse din cereale - orez, porumb, paine de porumb, malai, faina alba, paine alba, macaroane, taietei, budinca, lapte, iaurt, branzeturi, ulei, masline, muraturi, otet, condimente, zahar, sare, oua. În ceea ce priveste alimentele bogate in colesterol (oua, carne grasa, cascaval, smantana etc.), regimul alimentar din guta le permite, dar in limitele nutritiei corecte. Acest lucru este valabil si pentru cantitatea de sare, zahar, produse zaharoase, alte dulciuri, cafea din dieta!

 În studiul coordonat de Spitalul Universitar din Qingdao pe aproape 200 de pacienţi, jumătate dintre aceştia vor primi remediul chinezesc, iar jumătate vor primi medicamentul standard antigută, Colchicine, un medicament extras din şofran.

Toţi pacienţii au fost diagnosticaţi recent cu această boală şi vor primi tratamentul timp de 10 zile, după care simptomele bolii lor vor fi analizate de medicii chinezi.


Veste proasta pentru suporterii unguri: Jandarmeria Romana sanctioneaza manifestarile violente ale galeriei maghiare


INCIDENTELE de la meciul ROMÂNIA - UNGARIA: 16 suporteri unguri, INTERZIŞI un an pe stadioane. Doi jandarmi au fost răniţi.

Doi jandarmi români au fost răniţi şi 16 fani unguri au interdicţie pe stadioane în următorul an, după incidentele din ziua meciului România-Ungaria, de vineri, din preliminariile CM-2014, a declarat Inspectorul General al Jandarmeriei Române, colonelul Mircea Olaru, într-o conferinţă de presă.

''Doi jandarmi au fost răniţi, unul la umăr, în Centrul Civic, a părăsit deja spitalul, al doilea are un traumatism facial mai grav, este la Spitalul Pantelimon, după ce a aruncat un membru al galeriei o piatră. (...) Încă de la coborârea din tren, fanii unguri au folosit elemente pirotehnice excesiv. Am reţinut 16 persoane din rândul cetăţenilor maghiari, au primit interdicţie un an de zile de a participa la astfel de evenimente competiţiile şi jocurile sportive'', a declarat Olaru.

Acesta a precizat că au fost duse la secţia de poliţie şi au fost reţinute 62 de persoane, subliniind că a avut loc inclusiv un eveniment legat de consum de droguri.

Olaru, care a subliniat că fanii unguri, care nu au fost verificaţi la intrarea în ţară, aveau foarte multe materiale pirotehnice asupra lor. El a mai spus că au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 7300 de lei, pentru provocare şi participare la scandal, aruncarea cu obiecte în direcţia altor persoane, nerespectarea măsurilor de ordine pentru desfăşurarea manifestărilor sportive şi pentru aducerea de ameninţări la adresa forţelor de ordine.

Mircea Olaru a adăugat că la partida de vineri seară a fost necesară evacuarea suporterilor de la peluza 2.

"În arena sportivă nu ne-am confruntat doar cu suporterii maghiari, care au avut o atitudine ostilă încă de la început, ci şi cu suporterii români. Am fost nevoiţi, ca prin dispoziţia prefectului, să evacuăm suporterii din peluza 2, care intraseră în conflict între galeria Steaua şi Dinamo pentru a restabili ordinea şi liniştea publică în arenă", a explicat Olaru.

El a menţionat că după finalul jocului jandarmii au dejucat intenţia mai multor suporteri ai echipelor bucureştene de a se bate între ei.

"Am dejucat intenţia suporterilor rapidişti, stelişti sau dinamovişti în a se întâlni pe traseu, după terminarea partidei, şi a-şi organiza confruntări. În zona clubului Dinamo am reţinut 41 de persoane care erau pregătite cu bâte, lanţuri şi peste 16-20 de cocteiluri Molotov pe care doreau să le arunce în mijloacele de transport ce se întorceau de la arena sportivă. Aceştia au fost conduşi la secţia de poliţie, iar împotriva lor se efectuează cercetările legale", a adăugat Mircea Olaru.

Olaru a mai spus că la intrarea în Arena Naţională s-a înregistrat şi un incident legat de un ziarist independent cu acreditare falsă: "Un ziarist independent, însoţit de o persoană, şi care avea asupra lui acreditări FIFA false, a fost interceptat de forţele noastre la intrarea în arena sportivă. Aceasta avea asupra ei o geantă plină cu materiale pirotehnice".

 Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei, dintre cele 62 de persoane reţinute, 16 au fost conduse la sediul poliţiei TF, 45 la Secţia 12 Poliţie şi una la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate.

De asemenea, unui număr de 50 persoane le-au fost întocmite actele de constatare pentru diferite fapte de natură penală: o persoană sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de droguri fără drept pentru consum propriu; 41 de persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; o persoană sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere; trei persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în arena sportivă a materialelor pirotehnice şi infracţiunii de pătrundere în arena sportivă folosind acreditări de presă false şi patru persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în arena sportivă a materialelor pirotehnice.


Reprezentativa României a învins, vineri seară, pe Arena Naţională, cu scorul de 3-0 (2-0), selecţionata Ungariei, într-un meci contând pentru grupa D de calificare la Cupa Mondială din 2014, din Brazilia. În ziua meciului au avut loc în Capitală mai multe incidente în care au fost implicaţi suporteri unguri, dar şi fani români, în Centrul Vechi, la Gara de Nord şi pe traseul către Arena Naţională.

Astfel, conform Jandarmeriei Capitalei, vineri, în jurul orei 15.30, aproximativ 300 de suporteri maghiari aflaţi în Centrul Istoric, nemulţumiţi de prezenţa echipelor de filmare de la principalele televiziuni de ştiri, au devenit recalcitranţi încercând să bruscheze reporterii aflaţi la faţa locului. Suporterii maghiari au folosit materiale pirotehnice. Efectivele de jandarmi au trecut la îmbarcarea suporterilor în autobuzele puse la dispoziţie de RATB. Deoarecde suporterii maghiari se manifestau violent faţă de forţele de ordine la momentul îmbarcării, au fost folosite pulverizatoare cu capacitate mărită.

În jurul orei 15.30, în Gara de Nord au sosit aproximativ 1.000 de suporteri maghiari. Pe timpul staţionării acestora în zona peronului din incinta Gării de Nord în vederea îmbarcării şi deplasării cu autobuzele RATB la stadionul Arena Naţională, mai mulţi suporteri au devenit recalcitranţi şi au încercat să forţeze dispozitivele de ordine publică constituite. Suporterii au încercat să provoace forţele de ordine şi au folosit materiale pirotehnice (fumigene).

 În jurul orei 18.00, pe timpul deplasării suporterilor maghiari sosiţi în Gara de Nord, la intersecţia Şoseaua Iancului cu Şoseaua Mihai Bravu, un grup de suporteri români aflaţi în zonă a aruncat cu pietre asupra coloanei de autobuze, spărgând geamul unuia din autobuzele aparţinând RATB.

 În jurul orei 18.20, efectivele de jandarmi aflate pe Şos. Pantelimon nr. 113, zona Baicului, au fost atacate cu pietre de mai mulţi suporteri români.

 Pe timpul sosirii suporterilor români în curtea arenei sportive dinspre Bd. Basarabiei, un grup de persoane nemulţumite de interzicerea accesului cu băuturi alcoolice a agresat forţele de ordine, fiind necesară folosirea mijloacelor din dotare pentru dispersarea acestora şi eliberarea căii de acces.



Papa Francisc vrea să oprească intervenţia străină în Siria

    Papa Francisc se opune intervenţiei în Siria invitând lumea întreagă la post



Papa Francisc, care urmează să participe la o rugăciune în Piaţa Sfântul Petru, a mobilizat, sâmbătă, catolicii din lumea întreagă pentru o zi de post împotriva oricărei soluţii militare în Siria, extinzându-şi apelul la toate confesiunile şi la cei necredincioşi.

"Să se ridice puternic pe tot pământul strigătul păcii!", a îndemnat Papa, cerându-le celui un miliard de catolici, credincioşilor de toate celelalte religii şi ateilor să se asocieze acestui gest puternic pentru a se opune oricărei intervenţii stăine a armatei în Siria.

De la Bagdad la Ierusalim, de la Mumbai la Buenos Aires, de la Washington la Paris, toţi oficialii Bisericii au reluat mesajul energic al Papei Francisc în predici, mesaje telefonice sau pe reţelele de socializare.

În Croaţia, Bosnia şi Albania, sunt prevăzute rugăciuni începând cu ora 17.00 GMT (20.00 ora României), în acelaşi timp cu rugăciunea care va fi condusă timp de patru ore de Papă în Piaţa Sfântul Petru din Roma.

Iniţiativa Papei a primit sprijin din partea patriarhilor din Orientul Mijlociu, de multe ori rivali dar uniţi de îngrijorarea lor privind o extindere a războiului din Siria şi o ascensiune a islamismului.

 În Liban, ţară care are o importantă comunitate creştină, patriarhul maronit Bechara Boutros Rai va organiza o rugăciune în bazilica Maicii Domnului a Libanului din Harissa, la nord de Beirut. Vicepreşedintele Înaltului consiliu şiit şeicul Abdel Amir Qabalan a răspuns, de asemenea, favorabil apelului la "post în favoarea păcii în Siria şi în Orientul Mijlociu".

În Iordania, "principala celebrare va avea loc în biserica Sayidat Al Salaam (Fecioara Păcii) din Amman în prezenţa episcopului Maroun Lahham, nunţiului din Iordania şi a mii de alte persoane", a declarat pentru AFP Rifat Bader, directorul Centrului catolic de studii şi media. Toţi catolicii au primit un mesaj telefonic sau pe reţeaua de socializare care îi invita să "răspundă la apelul Sfântului Părinte".

Printre musulmani, marele muftiu Ahmad Badreddin Hassoun, liderul islamului sunnit din Siria, le-a cerut credincioşilor să se alăture rugăciunii Papei.

 Papa se opune oricărui atac al Statelor Unite şi Franţei, apreciind că acesta ar agrava masacrul şi ura şi nu vor putea fi limitate. Francisc le-a adresat o scrisoare oficialilor G20 reuniţi la Sankt Petersburg, cerându-le "din adâncul inimii" să renunţe la orice opţiune militară în Siria.

Această zi de post şi rugăciune se înscrie în linia de mobilizări a Bisiericii Catolice, la propunerea lui Ioan Paul al II-lea, în timpul războaielor din Balcani şi împotriva unei intervenţii americane în Irak în 2003, a afirmat cardinalul francez Etchegaray.

 Cardinalul brazilian Joao Braz de Aviz, preşedintele Consiliului pontifical ce supervizează ordinele religioase de pe cele cinci contintente, a cerut să se răspundă în număr mare apelului în toate bisericile şi mănăstirile de pe glob.

Preşedintele italian al Consiliului pontifical al familiei, monseniorul Vincenzo Paglia, a cerut să li se propună copiilor să ia masa într-o atmosferă de sobrietate şi să fie invitaţi şi bunicii. "Dacă unul dintre ei a trăit experienţa războiului, să povestească ce înseamnă să trăieşti printre bombe, cu incertitudinea zilei de mâine şi ceea ce înseamnă să te rogi în acele momente", a recomandat el.

 "Pacea este un bine care depăşeşte orice barieră pentru că este un bine al întregii umanităţi", a scris Francisc pe Twitter vineri.

În Assisi (centrul Italiei), oraşul Sfântului patron al Păcii, Francisc, pacifiştii laici li se vor alătura fraţilor Mănăstirii Sacre pentru a amplasa un banner de mari dimensiuni în culorile curcubeului şi vor participa la rugăciune.

 Pentru a devansa criticile privind amestecarea riturilor şi religiilor, Papa a invitat "toţi bărbaţii şi toate femeile de bună credinţă să se alăture (...) în funcţie de locurile şi modalităţile adecvate lor".

Comunitatea arabă din Italia (Comai) şi-a anunţat participarea în Piaţa Sfântul Petru la o "rugăciune musulmană pentru pace în tot Orientul Mijlociu".

 Numeroase mişcări laice, în special Partidul Radical Italian şi micul partid de extremă stânga SEL, şi-au anunţat susţinerea faţă de această iniţiativă.

"Pacea nu există în natură, este o invenţie, ca un oraş care se construieşte cărămidă cu cărămidă", a declarat sâmbătă arhitectul Renzo Piano, care s-a asociat postului în calitate de laic, la fel ca primarul de stânga al Romei, Ignazio Marino, care va merge în Piaţa Sfântul Petru.

Cât poate trăi un cap desprins de trup?



Relatări vechi de secole istorisesc despre cazuri în care capete detaşate de trunchi au continuat să „trăiască” timp de câteva secunde – clipind, schimbându-şi expresia feţei, ba chiar încercând să vorbească. Cât de verosimile sunt aceste relatări, din punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă?

În timpul Revoluţiei Franceze, se spune, un călău a ridicat de jos capul tăiat al lui Charlotte Corday (o femeie care l-a asasinat pe politicianul iacobin Paul Marat şi a fost ghilotinată în 1793) şi l-a pălmuit. Martorii oculari ar fi descris, tulburaţi, că ochii capului tăiat l-au privit intens pe călău, iar pe faţă s-a zugrăvit o expresie de dezgust profund.

Mult mai recent, în 1989, un militar veteran a povestit despre un accident de maşină la care fusese martor şi în care un prieten al său a murit, capul fiindu-I desprins de trunchi. Conform relatărilor veteranului, capul tăiat a înfăţişat o expresie de şoc, urmată de una de groază şi durere, pe când ochii îi erau aţintiţi asupra corpului rămas deoparte.

Cât de veridice sunt aceste relatări? Poate într-adevăr un cap detaşat de corp să mai gândească şi să simtă, poate creierul să încerce anumite emoţii şi să comande anumite acţiuni, precum schimbarea expresiei feţei?

Oamenii de ştiinţă cred că este foarte improbabil să se întâmple aşa ceva. În momentul decapitării, creierul suferă o prăbuşire a tensiunii sanguine (presiunea cu care circulă sângele în vase); pierzând rapid sânge şi oxigen, creierul intră, foarte probabil, în comă,  chiar dacă moartea propriu-zisă, marcată de încetarea completă a  activităţii cerebrale, survine abia după câteva secunde. 

Totuşi, studiile pe animale au produs unele rezultate care confirmă, într-o oarecare măsură, poveştile de groază despre creierul care rămâne conştient timp de câteva secunde după decapitare. 

În 2011, un grup de oameni de ştiinţă a studiat fenomenul, ataşând un electroencefalograf (EEG - un aparat care înregistrează semnalele electrice ale creierului) unui şoarece de laborator care, apoi, a fost decapitat. Rezultatele au arătat că, după decapitare, creierul a continuat să prezinte activitate electrică, undele cerebrale păstrând o frecvenţă care indica existenţa activităţii  conştiente timp de aproape 4 secunde. Studiile pe alte mamifere mici au sugerat că această perioadă ar putea fi chiar mai lungă. 

Dacă aceste lucru este adevărat şi pentru oameni, aceste câteva secunde dinaintea morţii ar fi un timp suficient de lung pentru ca experienţa să fie terifiantă.

În schimb, relatările anecdotice despre capete tăiate care au încercat să vorbească s-ar putea să fie doar descrierea unor acţiuni reflexe, inconştiente. Aşa cum membrele tăiate pot prezenta mişcări involuntare datorate unor contracţii reflexe ale muşchilor, o porţiune a creierului numită sistemul extrapiramidal, legată de activitatea reflexă, poate determina apariţia pe faţă a anumitor expresii, în mod absolut involuntar. Această regiune cerebrală, este responsabilă, de exemplu, de apariţia unor expresii care apar pe feţele nou-născuţilor – expresii de teamă, de dezgust sau de dispreţ – dar care sunt inconştiente, reflexe.

NASA a trimis o sondă în jurul Lunii pentru a rezolva un mister vechi de 50 de ani (VIDEO)




     NASA a lansat în cursul nopţii trecute o nouă sondă în jurul Lunii, pentru a descifra secretele atmosferei fine a satelitului natural al Terrei, în cadrul unui program ştiinţific care îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine fenomenele naturale de pe alte corpuri din Sistemul Solar, precum asteroizii.


    Lansarea acestui vehicul spaţial fără echipaj uman la bord, de mărirea unui mic automobil, denumit Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), a avut loc la ora locală 23:27 (03:27 GMT, sâmbătă) la bordul unei Minotaur V, o rachetă intercontinentală reconvertită, de la centrul spaţial Wallops din statul Virginia, informează AFP.

     „Naveta este într-o stare bună şi pe o orbită corectă”, a declarat George Diller de la NASA la jumătate de oră după lansare.











Având la bord trei instrumente ştiinţifice, dintre care două spectrometre, LADEE, care cântăreşte 383 de kilograme şi are la bord 135 de litri de carburant, trebuie să colecteze date detaliate despre structura şi compoziţia chimică a atmosferei lunare, care este foarte subţire, şi să determine dacă praful rămâne în suspensie în atmofera lunară.


Particulele de praf în suspensie ar putea explica misterul luminilor observate de astronauţii din misiunile Apollo între 1969 şi 1972 la orizontul lunar, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui, precizează NASA.


O înţelegere mai bună a caracteristicilor atmosferei lunare ar putea să îi ajute pe cercetători să înţeleagă fenomenele de pe alte corpuri din Sistemul Solar precum planeta Mercur şi asteroizii de talie mare, explică coordonatorii acestei misiuni de 280 milioane de dolari, iniţiată în 2008.


"Am studiat Luna de o manieră extensivă după ce ultimii astronauţi din misiunile Apollo au părăsit solul lunar, în urmă cu 40 de ani, când noi credeam că Luna este lipsită de atmosferă", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, John Grunsfeld, administrator adjunct al NASA, coordonator al programelor ştiinţifice elaborate de agenţia spaţială americană.


"Cu ajutorul unor vehicule de recunoaştere, am descoperit că acest satelit natural al Terrei este, din punct de vedere ştiinţific, mult mai interesant şi că deţine un fel de atmosferă", a adăugat cercetătorul american. După părerea sa, această misiune "i-ar putea ajuta să înţeleagă mai bine diversitatea din Sistemul Solar şi evoluţia acestuia".



Studierea atmosferei lunare trebuie făcută înainte ca o serie de misiuni de explorare să perturbe acest mediu fragil, a explicat joi Sarah Noble, o cercetătoare implicată în proiectul LADEE. Într-adevăr, atmosfera lunară este atât de fină şi de fragilă, încât aselenizarea unui vehicul spaţial ar putea să o afecteze.



Mai multe ţări, mai ales China, şi-au anunţat intenţia de a trimite misiuni spaţiale pe Lună. Autorităţile de la Beijing au anunţat săptămâna trecută că vor trimite un vehicul care va ateriza pe Lună înainte de sfârşitul anului 2014.

La o lună după lansare, sonda LADEE va rămâne într-o primă fază, timp de 40 de zile, deasupra suprafeţei lunare, pentru a efectua o serie de teste. Sonda va utiliza în special o nouă tehnologie laser de transmisie, la fel de puternică ca aceea folosită de reţelele de fibre optice terestre. Apoi, sonda americană îşi va începe misiunea de studiere ştiinţifică a atmosferei lunare pe parcursul unui ciclu de 100 de zile.

Cea mai recentă misiune NASA către Lună datează din 2012, când două sonde gemene, GRAIL, au fost lansate pentru a descifra secretele din interiorul satelitului natural şi pentru a măsura câmpul gravitaţional al acestuia.

Înainte de acea misiune, în 2009, Statele Unite au lansat vehiculele spaţiale LRO şi LCROSS, care au confirmat prezenţa apei sub formă de gheaţă într-un crater situat la polul sudic al Lunii.

De la programul Apollo, din cele aproximativ 40 de misiuni spre Lună, LADEE va fi a doua sondă lunară care va nu va fi lansată de la baza Cape Canaveral din Florida. Sonda Clementine a fost lansată în 1994 din California.

Centrul spaţial Wallops se află la 270 de kilometri de capitala americană. Creat în 1945, centrul a fost multă vreme utilizat pentru lansarea unor mici vehicule spaţiale suborbitale şi a unor baloane ştiinţifice.

Stiati ca: Primul metrou din lume

                    6 septembrie 1863: La Londra intra in functiune primul metrou din lume, de-a lungul Victoria Street, traseu avand o lungime de 6,3 km



        Primul metrou din lume tras de o locomotivă cu aburi a circulat pe o distanţă de 6 kilometri, pe sub Londra, în anul 1863. Ruta era între Paddington şi Farringdon, în prezent existând o porţiune din ea pe ruta Paddington - Covent Garden - London Transport Museum, muzeu în care există expus şi un motor al unei locomotive din acele vremuri. Unii martori ai primelor călătorii cu metroul londonez erau sceptici cu privire la succesul noului mod de a călători, din pricina atmosferei neplăcute create de aburul şi fumul care umpleau staţiile şi tunelurile, însă temerile lor s-au dovedit neîntemeiate, metroul devenind un mijloc de transport îndrăgit de londonezi. Următoarea capitală care s-a bucurat de existenţa metroului a fost Budapesta, urmată de Paris.

Vezi performantele lui Pele, cel mai bun marcator din istoria fotbalului:

Pele este cel mai bun marcator din istoria fotbalului





          Parintii l-au numit la nastere Edison Arantes do Nascimento, lumea intreaga il cunoaste insa dupa apelativul Pele. Este unul dintre cei mai buni jucatori de fotbal din istoria acestui sport daca nu cumva cel mai bun, de departe insa este cel mai bun marcator din istoria fotbalului: 1281 de goluri marcate in 1363 de meciuri jucate. Despre golurile sale vom vorbi mai tarziu, sa enumeram pana atunci onorurile sale: Cel mai bun fotbalist al secolului trecut din partea Federatiei Internationale de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS), Federatiei internationale de fotbal (FIFA) si din partea UNICEF, atletul secolului trecut din partea Comitetului Olimpic International, agentiei de stiri Reuters si ziarului francez L’Équipe, unul dintre cei mai importanti 100 de oameni ai secolului trecut din partea revistei Time, Cavaler al Legiunii de Onoare din partea guvernului francez si Cavaler comandor al imperiului britanic. La acestea adaugandu-se alte cateva zeci de onoruri primite din partea unor universitati, academii sportive, federatii sportive internationale sau trusturi de presa.



          Pele a ajuns in fotbalul mare in 1956 la varsta de doar 15 ani cand, in ciuda varstei sale fragede, a debutat la echipa de seniori a clubului de fotbal Santos, pentru ca in echipa nationala sa isi faca aparitia doar un an mai tarziu, la varsta de 16 ani, pentru ca la 17 ani sa castige primul sau titlu de Campion Mondial cu nationala Braziliei la competitia fotbalistica suprema disputata in 1958. In ciuda ofertelor venite de la cluburi din Europa Pele nu a putut parasi formatia sa din cauza legilor in vigoare in acel moment iar in 1961 presedintele Braziliei l-a declarat pe Pele drept comoara nationala drept pentru care clubul Santos a putut sa-l pastreze aproape 20 de ani.

       Jocul fabulos practicat de Pele a facut ca echipa sa de club sa devina cea mai buna din America de Sud si din lume in 1962 si 1963, castigand atat Copa Libertadores (echivalenta Ligii Campionilor pe continentul sud-american) cat si Cupa Intercontinentala in fata lui Benfica respectiv AC Milan. De asemenea clubul a efectuat turnee demonstrative in intreaga lume pentru a profita de popularitatea jucatorului ajuns o vedeta la nivel mondial. In ceea ce priveste performantele realizate cu echipa nationala, Pele este cel mai bun marcator al nationalei Braziliei cu 77 de reusite in 92 de meciuri si singurul triplu campion mondial in calitate de jucator din lume, in 1958, 1962 si 1970.

Iata mai jos cateva repere legate de evolutia si golurile lui Pele:


7 sep 1956 Primul joc si primul gol pentru Pele la Santos
24 mar 1957 Primul meci in care Pele inscrie toate golurile echipei sale
14 apr 1957     Primul meci in care Pele inscrie mai mult de 1 gol
9 iun 1957        Primul meci in care inscrie un hat-trick (3 goluri consecutive)
7 iul 1957         Debutul lui Pele si primul sau gol la echipa nationala
14 mai 1958 Primul sau meci la Cupa Mondiala  
19 iun 1958      Pele inscrie golul cu care Brazilia ajunge in semifinalele CM
29 iun 1958      Castigarea Cupei Mondiale, cel mai tanar campion mondial, la 17 ani
23 iul 1958       Al 100 meci al lui Pele ca jucator profesionist
11 sep 1958     Pele inscrie al 100-lea sau gol
1 oct 1958 Primul meci in care Pele inscrie 5 goluri
5 sep 1962 Pele inscrie al 500-lea sau gol
31 iul 1963 Al 500-lea meci al lui Pele ca jucator profesionist
19 ian 1964      Dupa marcarea a 3 goluri Pele insista sa joace ca portar dupa eliminarea coechipierului sai, salvand doua ocazii si calificandu-si echipa in finala campionatului national
21 nov 1964    Primul meci in care Pele inscrie mai mult de 5 goluri, 8 fiind si recordul carierei sale pentru un singur meci
19 nov 1969    Pele inscrie al 1000-lea gol din cariera sa, din penalty
28 ian 1971     Al 1000-lea joc la seniori pentru Pele
11 iul 1971      Ultimul gol al lui Pele pentru nationala Braziliei
18 iul 1971      Ultimul meci al lui Pele in tricoul echipei nationale a Braziliei
2 oct 1974       Ultimul meci al lui Pele in tricoul echipei de club Santos
15 iun 1975     Primul meci al lui Pele pentru New York Cosmos
1 oct 1977      Meciul de retragere al lui Pele, in care a evoluat cate o repriza la fiecare formatie




Stiati ca: Cel mai mare avion din lume nu este nici Airbus si nici Boeing. Iata care este cel mai mare avion din lume

Care este cel mai mare avion din lume?


          Diferentele le puteti observa singuri din ilustratiile de mai jos, atat Airbus cat si Boeing sunt surclasate si inca bine de tot de aeronava Antonov An-225 Mriya. La capitolul anvergura aripilor ar mai fi acel Hughes H-4 “Spruce Goose” dar a fost construit un singur exemplar, a zburat o singura data, in 2 noiembrie 1947 si acel zbor a fost unul de mica distanta, drept pentru care prezenta lui este mai mult statistica.






           Cel mai mare avion din lume este astfel Antonov An-225 Mriya, lansat la 21 decembrie 1988 si aflat in continuare in functiune, fiind recunoscut in acelasi timp si drept cel mai greu avion din lume, fiind capabil ca odata incarcat, sa-si ia zborul chiar avand o greutate totala de 640 de tone, avionul in sine avand o greutate de 285 de tone, o capacitate de incarcare cu combustibil de pana la 300 de tone, diferenta pana la 640 de tone putand-o reprezenta incarcatura, atat in interiorul avionului cat si deasupra fuselajului, An-225 Mriya fiind folosit de altfel pentru transportul navetei spatiale rusesti Buran.

          Dintre zborurile efectuate ies in evidenta transportul in anul 2001 a patru tancuri militare ce cantareau impreuna aproape 254 de tone si pe care avionul Antonov le-a ridicat pana la 10.750 m altitudine; transportul a 216.000 portii de mancare pentru personalul militar din Oman, zbor efectuat din Frankfurt, Germania, in 2002; transportul unui generator de curent electric cantarind 189 de tone pentru o centrala din Armenia in 2009; transportul unor turbine eoliene din China in Danemarca in 2010; ca si transportul unor locomotive feroviare in 2007. Iata si cateva date tehnice despre cel mai mare avion din lume:

Lungime 84,00 m                                       Viteza maxima 850 km/h
Anvergura aripilor 88,40 m                         Viteza pilot automat 800 km/h
Inaltime 18,10 m                                         Autonomie cu maxim de combustibil 15.400 km
Suprafata aripilor 905 mp                          Autonomie cu incarcatura maxima 4.000 km 
Greutate (gol) 285 t                                      Altitudine maxima 11.000 m
Capacitate combustibil 300 t
Greutate maxima totala 640 t
Volum cargo 1300 mc
Lungime cargo 43,35 m




































Specialistii IT din Cluj dezvolta programe de calculator care pot fi controlate prin ganduri

Directorul firmei româno-olandeze de IT, Yonder, Ramon Zanders, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, în viitor, utilizatorii vor trebui doar să gândească o anumită comandă şi aceasta se va pune în aplicare.

      "Compania clujeană Yonder dă startul dezvoltării de aplicaţii şi interfeţe controlate de utilizatori prin intermediul undelor cerebrale, în cadrul strategiei sale de inovare continuă. Dacă în prezent, tastatura şi mouse-ul fac deja loc interfeţelor controlate prin atingere sau gesturi de la distanţă, în viitor utilizatorii vor trebui doar să gândească o anumită comandă, odată cu dezvoltarea sistemelor de control prin «puterea minţii»", a spus Ramon Zanders.

Conform sursei citate, compania Yonder, care are sediul la Cluj, se va concentra pe device-uri precum "Emotiv", care permit crearea de interfeţe controlate prin unde cerebrale, sau "The Leap", care se bazează pe controlul prin gesturi, fără atingere. Primele aplicaţii vor fi cu caracter experimental, pentru a explora potenţialul acestor tehnologii, iar ulterior compania va identifica cele mai bune moduri de a integra aceste echipamente în produsele dedicate partenerilor săi din industria software.

"Apariţia unor noi platforme hardware a dus dintotdeauna la inovaţie şi în lumea noastră, a dezvoltatorilor de software. Suntem prima companie din Cluj care ia aceste produse şi le cercetează potenţialul. Facem acest lucru, pentru că descoperind aplicabilitatea practică a noilor echipamente, le vom putea oferi partenerilor noştri soluţii în pas cu evoluţia rapidă a tehnologiei. Acum lucrăm la două aplicaţii experimentale, dar acestea vor deschide drumul pentru programe care vor putea fi folosite pe scară largă, pentru soluţii de care să beneficieze cât mai mulţi oameni", a declarat Ramon Zanders.


O primă aplicaţie în curs de dezvoltare de către specialiştii clujeni ai Yonder va permite utilizatorilor "Emotiv" să asculte muzică potrivită cu starea lor de spirit din acel moment. Aparatul va detecta starea emoţională pe care o are purtătorul său şi va alege un set de melodii corespunzător acesteia.


       Pe baza acestei experienţe, potenţialul Emotiv va fi ulterior folosit pentru alte aplicaţii. Potrivit reprezentanţilor Yonder, device-ul are un potenţial mare pentru crearea de aplicaţii destinate industriei medicale, acesta putând permite pacienţilor paralizaţi sau cu dizabilităţi motorii să îşi controleze calculatorul sau scaunul cu rotile doar prin gânduri.

     "The Leap" va permite crearea unor sisteme interactive de prezentare a informaţiilor, comandate prin gesturi. Un prim experiment va consta în realizarea unei aplicaţii de prezentare a companiei care va fi controlată fără a fi necesară atingerea fizică a ecranului. Ulterior, asemenea sisteme pot fi folosite în orice situaţie care necesită prezenţa unui sistem tip infokiosk, de la orientarea în instituţii publice până la ghidurile unor obiective turistice.

      Noile aplicaţii vor fi dezvoltate de către arhitecţi software din cadrul Yonder, alături de studenţi clujeni incluşi în programul de Internship Inovativ al companiei. Aceştia vor avea şansa de a cerceta noile posibilităţi deschise în lumea software de noile echipamente.

MOTIVELE pentru care congresmenii americani NU ar autoriza intervenţia în Siria

             Alegerile primare din 2014, extenuarea faţă de război, precedentul irakian sau respingerea lui Obama repezintă tot atâtea motive pentru congresmenii americani de a nu autoriza o intervenţie militară în Siria.


Opoziţia faţă de actacuri este formată din trei grupuri principale:

- republicanii ultraconservatori afiliaţi Tea Party: izolaţionişti, ei consideră că Statele Unite nu au nimic de-a face cu un război civil între sirieni. Această aripă este încarnată de senatorul Rand Paul, un oftalmolog din Kentucky, al cărui slogan ar putea fi "Mai întâi America".
- democraţii antirăzboi: ei au votat împotriva războiului din Irak şi intervenţiei în Libia şi sunt dispuşi să voteze împotriva lui Barack Obama pentru a rămâne fideli principiilor lor. Câţi vor întrăzni să se revolte? Un indiciu: în iunie 2011, 70 de democraţi din Camera Reprezentanţilor (din totalul de 192) au votat împotriva unei rezoluţii care ar fi validat a posteriori campania militară din Libia, iniţiată cu trei luni înainte.
- republicanii şi democraţii mai degrabă intervenţionişti dar care afirmă că acest conflict este de acum prea avansat. În opinia lor, preşedintele Bashar al-Assad ar fi trebuit înlăturat de la putere în urmă cu un an. Ei apreciază că bombardamentele riscă să favorizeze extremiştii.


"Cine va umple vidul lăsat de îndepărtarea lui Assad?", l-a întrebat Michael McCaul, preşedintele comisiei pentru Securitate Internă, pe John Kerry, miercuri.

"Alegerile primare au loc în mai puţin de un an, iar candidaţii îşi păzesc spatele întrebându-se dacă vor trebui să înfrunte pe cineva din propriul partid pentru că au luat poziţie în favoarea preşedintelui", explică fostul senator republican Jon Kyl.

Republicanii se tem în special că vor fi depăşiţi de mişcarea lor de dreapta, etichetată drept Tea Party.

"Şi nu uitaţi că odată cu redecuparea electoratului Camerei, circumscripţiile sunt de acum foarte omogene: alegerile care contează sunt, prin urmare, cele primare", aminteşte Larry Sabato, directorul centrului de studii politice de la Universitatea din Virginia.

Sondajele efectuate dezvăluie o opinie publică sceptică, chiar reticentă: potrivit unei anchete a institutului Gallup, publicată vineri, 51 la sută dintre americani se opun atacurilor în Siria (faţă de 36 la sută care sunt favorabili), o proporţie mai importantă decât înaintea declanşării războaielor din Golf (1991), din Kosovo (1999), Afganistan (2001) şi Irak (2003), potrivit Gallup.


Potrivit unei numărători a Washington Post, vineri seara, 224 de membri ai Camerei Reprezentanţilor (din totalul de 433) au luat poziţie sau inclină spre respingerea intervenţiei.


Alegătorii cei mai refractari au afirmat că aleşii i-au bombardat cu scrisori şi apeluri telefonice şi interpelându-i în public.

"Vă privesc în ochi, nu ezită", a povestit vineri reprezentantul republican Kevin Crameri, din North Dakota, unde avusese o reuniune politică. "Se opun categoric unei intervenţii militare", a declarat el. "Pe cei care sunt pentru, nu îi auzim".

În definitiv, susţinătorii lui Barack Obama recunosc că îi vor supăra pe alegătorii lor aprobând atacurile, dar apreciază că credibilitatea Statelor Unite depinde de acest lucru.


"Mă apasă, evident", a recunoscut democrata Dianne Feinstein, senatoare de California şi preşedinta comisiei pentru Serviciile de Informaţii. "Nu există nicio îndoială că mesajele pe care le primim sunt toate negative".
"Dar, vedeţi, ei nu ştiu ce ştiu eu. Ei nu au auzit ce am auzit eu", se justifică ea. "Şi mi-ar plăcea să cred că după 20 de ani, am dobândit o oarecare competenţă pentru a alege grâul de neghină şi pentru a compara acolo unde suntem astăzi cu acolo unde eram înainte de a merge în Irak", adaugă democrata, asigurând că probele privind implicarea regimului Assad în atacurile chimice sunt, de data aceasta, solide.


SONDAJ: Câţi dintre bucureşteni ar vota la referendum pentru eutanasierea câinilor comunitari

SONDAJ: 72% dintre bucureşteni ar vota la referendum pentru eutanasierea câinilor comunitari




In urma unui sondaj de opinie realizat joi de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, rezulta ca trei sferturi dintre bucuresteni ar vota la referendum pentru eutanasierea câinilor fără stăpâni, iar 54% cred că aceasta este singura variantă pentru rezolvarea problemei.




     Rezultatele sondajului de opinie, publicate vineri, arată că 99 la sută dintre bucureşteni au auzit de Ionuţ Anghel, copilul de patru ani care a murit după ce a fost muşcat de câini maidanezi.




Aproximativ 30 la sută dintre cei chestionaţi cred că autorităţile locale sunt vinovate în acest caz, 14 la sută cred că vina este a bunicii, 12 la sută dau vine pe autorităţile naţionale, 10 la sută pe organizaţia neguvernamentală care avea responsabilitatea câinilor, opt la sută văd vinovată societatea în general şi trei la sută consideră primăriile de sector responsabile.

De asemenea, 93 la sută dintre bucureştenii intervievaţi au afirmat că au auzit despre posibilitatea organizării unui referendum cu tema eutanasierii câinilor fără stăpân. Dintre aceştia, 29 la sută au o părere "foarte bună" despre acest lucru, 27 la sută "bună", în timp de 34 la sută au o părere "proastă" (17 la sută) şi "foarte proastă" (17 la sută).

Aproape trei sferturi (72 la sută) dintre persoanele care au participat la sondaj spun că ar vota la referendum pentru eutanasierea câinilor fără stăpân, 19 la sută ar vota împotrivă, cinci la sută nu sunt decişi, iar patru la sută nu au răspuns.
Bucureştenii au mai fost întrebaţi în ce măsură sunt de acord cu luarea unei decizii în acest sens fără realizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei, 55 la sută spunând că sunt de acord, 15 la sută că sunt în acord parţial, şase la sută dezacord parţial şi 19 la sută dezacord total.

 În opinia a 54 la sută dintre cei chestionaţi, eutanasierea câinilor comunitari fără stăpân este singura variantă pentru rezolvarea acestei probleme, 43 la sută au spus că mai există şi alte variante şi doi la sută au spus că nu ştiu.

 La întrebarea "Dacă ar fi să alegeţi o soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari din Bucureşti, pe care dintre cele de mai jos aţi alege-o?", 50 la sută au răspuns "eutanasierea", 21 la sută "castrarea", 19 la sută "derularea unei campanii care să încurajeze cetăţenii să adopte câini comunitari" şi şase la sută "crearea de adăposturi".

 Sondajul de opinie a fost realizat pe un eşantion de 1.811 de subiecţi, cu vârsta peste 18 ani şi domiciliul în Bucureşti, marja de eroare fiind de ± 2,3 la sută.