luni, 11 august 2014

Cine sunt cei mai bogaţi oameni din lume şi cum au devenit miliardari


          Dacă ar fi să adunăm averile tuturor celor 1.645 de miliardari ai lumii, nivelul atins în acest an, este de 6,4 trilioane de dolari (de la 5,4 trilioane în 2013). La diferentă de doar un an, au apărut 268 de noi miliardari, 42 dintre aceştia fiind de gen feminin, urcând considerabil numărul femeilor din lista bogaţilor lumii la 172. Dacă în 2013 pragul inferior de intrare în topul primilor 20 a fost suma de 23 de miliarde de dolari, în acest an s-a ridicat la 31 de miliarde de dolari.


       Noua Zeelandă: Graeme Hart


















Avere netă: 7 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 191

     Hart deţine o companie care manufacturează materiale de ambalat, Reynolds Group Holdings şi care produce anual un venit de 14 miliarde de dolari. Miliardarul mai are o companie producătoare de celuloză, hârtie şi produse pentru împachetat şi construcţii.



Africa de Sud: Johann Rupert















Averea netă: 7,6 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 173


  Rubert şi-a construit imperiul prin afacerile cu bunuri de lux, acesta deţinând Compagnie Financiere Richemont, din Suedia, care a dezvoltat branduri precum Cartier, Van Cleef & Arpels, Jaeger-LeCoultre şi Montblanc.




Austria: Dietrich Mateschitz














Averea netă: 9,2 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 136

     Mateschitz este creatorul băuturii energizante Red Bull, iar vânzările produsului său au cunoscut o creştere de 16% în ultimii doi ani. Mateschitz a investit bani şi în două echipe de fotbal american, intr-o echipă de Formula 1 dar şi într-o staţiune de lux în Fiji.




Danemarca: Kjeld Kirk Kristiansen















Averea netă: 10,2 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 119

          Kjeld Kirk Kristiansen este nepotul inventatorului jocului de construit Lego. Kristiansen a condus compania pentru 25 de ani şi a ieşit de la conducere în 2004. În prezent este proprietar majoritar şi preşedinte delegat al consiliului director. Danezul a investit şi în Merlin Entertainments, actor important în industria atracţiilor turistice, administrând muzeele Madame Tussaud.




Olanda: Charlene de Carvalho-Heineken















Averea netă: 10,4 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 113


       Este moştenitoarea companiei producătoare de bere Heineken, construită de tatăl ei, Henry Heineken. Charlene de Carvalho-Heineken trăieşte o viaţă privată de atenţia publică, alături de soţul ei şi cei 5 copii pe care ii au împreună.




Singapore: Robert şi Philip Ng















Averea netă: 11 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 106


       Fraţii Ng au moştenit imperiul Far East Organization după moartea tatălui lor. Compania deţine peste 700 de hoteluri, malluri şi apartamente în Sinagapore şi Hong Kong. Anul trecut fraţii Ng au cumpărat şi afaceri imobiliare în Australia.





Cehia: Petr Kellner














Averea netă: 11 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 106

       Kellner a creat un fond de investiţii prin care a achiziţionat o parte majoritară dintr-o societate de asigurări în timpul privatizării acesteia. În acest an Kellner a cumpărat şi filiala din Cehia a gigantului spaniol Telefónica, pentru 3,2 miliarde de dolari.






Coreea de Sud: Lee Kun-Hee













Averea netă: 11,1 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 102

       Lee Kun-Hee este directorul Samsung, care produce aproximativ 20 % din PIB-ul al Coreei de Sud. În 2008 miliardarul a fost acuzat de evaziune fiscală şi astfel s-a luat hotărârea coborârii sale din funcţie, urmând ca în 2010 sa-şi reia funcţia. Acţiunile Samsung Electronics au atins un nivel record în ianuarie 2013, iar averea lui Kun-Hee a crescut şi mai mult.






Filipine: Henry Sy




















Averea netă: 11,4 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 97

      Sy deţine grupuri întinse de întreprinderi pe care le-a fuzionat recent cu operatorul de malluri SM Prime Holdings pentru a crea o companie cu un capital de piaţă de 9,3 miliarde de dolari. Acţiunile firmei de întreprinderi SM Investments au scăzut cu 30% anul trecut, dar a câştigat un contract de 1,2 miliarde de dolari ca să reclame pământ în Manila, aproape de mallul din Asia.





Marea Britanie: Gerald Cavendish Grosvenor




















Averea netă: 13 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 81

        Averea miliardarului britanic provine din Grupul de proprietăţi Grosvenor, care deţine întreprinderi pe 5 continente. Cavendish este în acelaşi timp al cincilea Duce de Westminster. Familia lui deţine peste 388 de kilometri pătraţi în Scoţia, 130 de kilometri pătraţi în Spania şi alte sute în Anglia.






Columbia: Luis Carlos Sarmiento















Averea netă: 14,2 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 72

      A început în industria construcţiilor şi şi-a extins mai târziu imperiul în servicii financiare. În ciuda vârstei înaintate (81 de ani), Magnatul columbian îşi conduce singur compania ce controlează o treime din toate băncile din Columbia.





China: Wang Jianlin













Averea netă: 15,1 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 64

       Jianlin deţine 75 de malluri, 85 de locuri de shopping şi 51 de hoteluri de cinci stele. În 2012 a cumpărat lanţul american de producţie de filme AMC şi a reuşit să-l listeze la New York Stock Exchange la sfârşitul lui 2013.





Australia: Gina Rinehart













Averea netă: 17,7 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 46

         Rinehart şi-a format averea prin moştenirea serviciilor miniere ale tatălui său iar anul acesta se presupune că va finaliza un pachet de datorii de 7 miliarde de dolari pentru a dezvolta unul dintre cele mai mari minereuri de fier din lume. 






Japonia: Masayoshi Son




















Averea netă: 18,4 miliarde de dolari
Locul în topul forbes: 42

       Son este fondatorul Soft Bank, cea mai mare afacere pe internet a Asiei. În ultimul an a făcut o investiţie de 1,26 miliarde de dolari în distribuitorul de telefoane mobile Brightstar.





Rusia: Alisher Usmanov















Averea netă: 18,6 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 40

       Usmanov s-a îmbogăţit în urma afacerilor cu oţel şi fier dar astăzi deţine acţiuni în una dintre cele mai mari companii operatoare de telefonie mobilă din Rusia, startup-uri din Silicon Valley şi inclusiv un pachet mare de acţiuni la Facebook.






India: Mukesh Ambani
















Averea netă: 18,6 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 40

         Liderul uneia dintre cele mai mari companii ale Indiei, Reliance Industries, Ambani plănuieşte să investească 25 miliarde de dolari în afacerile sale în următorii doi ani, în ciuda unor pierderi de 2,9 miliarde de dolari înregistrare în 2013.





Arabia Saudită: Prinţul Alwaleed Bin Talal Alsaud















Averea netă: 20,4 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 30

       Alwaleed a fost directorul propriei companii încă de la vârsta de 14 ani. Deţine acţiuni în companii private şi publice din Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu, cele mai multe prin Kingdom Holding Co. Forbes i-a estimat averea netă calculând valoarea serviciilor deţinute de Kingdom Holding din cauza lipsei oricărei analize a stocurilor şi din cauza unei activităţi slabe de comerţ a firmei. Anul trecut, Bin Talal a intentat un proces împotriva publicaţiei, pe baza unei acuzaţii de defăimare privind evaluarea averii sale.





Germania: Karl Albrecht




















Averea netă: 25 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 23

      Albrecht a activat în armata Germaniei în al Doilea Război Mondial şi a folosit lecţiile învăţate din timpul şi în urma războiului pentru a-şi construi compania de succes Aldi Sud, un lanţ de supermarketuri cu preţuri reduse, împreună cu fratele său. Lanţul are acum 4800 de magazine în nouă ţări, inclusiv 1300 în Statele Unite. Venitul aproximativ în 2013 a fost de 50,54 de miliarde de dolari, iar magazinul va continua să se extindă în SUA şi în Australia.





Franţa: Liliane Bettencourt















Averea netă: 34, 5 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 11

       Liliane Bettencourt este moştenitoarea companiei L'Oreal şi i-a lăsat cârma afacerilor nepotului ei care anul acesta a reuşit să aducă o creştere de 9% la bursă, companiei preluate.





Spania: Amancio Ortega




















Averea netă: 64 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 3

      Armancio Ortega, cel mai bogat retailer al lumii, şi-a început cariera din poziţia de manager al unui magazin de haine. Recent a părăsit funcţia de director la Inditex, cunoscut pentru lanţurile de magazine cu preţuri mici. Dar Ortega deţine în continuare 60% din acţiunile brandului şi a început să creacă un portofoliu de proprietăţi imobiliare cu o valoare estimativă de 5 miliarde de dolari.





Mexic: Carlos Slim Helu











Averea netă: 72 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 2

      Carlos Slim a fost cel mai bogat om din lume pentru patru ani, până când a fost eclipsat de Bill Gates în 2014. Averea sa a scăzut când acţiunile de la Minera Frisco, compania sa minieră, au căzut brusc, odată cu preţul aurului şi al cuprului. America Movil, cel mai mare produs deţinut de Slim, a scăzut de asemenea în valoare de la ultima sa evaluare, de 36,3 miliarde de dolari.






SUA: Bill Gates














Averea netă: 76 miliarde de dolari
Locul în topul Forbes: 1

     Cel mai înstărit om din Statele Unite ale Americii nici măcar nu a absolvit liceul. Gates a renunţat la Universitatea Harvard în primul an de facultate, când i-a venit ideea pentru Microsoft. A părăsit postul de director Microsoft în februarie, când noul CEO Satya Nadella l-a înlocuit.  Bill Gates este co-fondatorul (împreună cu Paul Allen) al Microsoft Corporation.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu